Hibiskus Bitkisi, Hibiskus bitkisinin anavatanı Orta Amerika'dır. Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişen bu bitkinin çeşitliliği oldukça fazladır. Bitkinin kimisinde çiçekler kırmızı iken, kimisinde yeşil ya da turuncu olabilmektedir. Ağaç özellikli odunsu gövdesi ve yaprakları her zaman yeşil ve canlı kalmaktadır. Bilinen 500 türü bulunmaktadır. Hibiskus haziran ayından başlayarak kış aylarına kadar çiçek açar. Çiçekleri sarmaşık çiçeği gibi olup, sabah Güneş ışığı ile açar, akşam gün batımı ile kapanır.
Hibisküs çiçeğinin faydaları
Soğuk havaların etkisi ile bitki çaylarına olan ilgi de artmıştır. Hibiskus bitkisi de çayı da vücudumuzun direncini artıran bağışıklık sistemini güçlendiren çaylardandır. Hibiskus içeriğinde bulunan yüksek C vitamini ile soğuk algınlığına karşı önemli bir antioksidandır. Bu çay ayrıca zencefil olarak karıştırılarak ekşi çal olarak da içilir. Hastalıklara karşı olan iyileştirme etkisi bu bitkinin ilaç sanayinde kullanılmasına neden olmuştur.
Hibiskus çiçekleri; yetiştiği coğrafya da yerel halk tarafından toplanarak ince ince doğranıp, kurutulmaktadır. Kurutulan bu çiçekler cilt yaralanmalarında kanamaları durdurmak, sivilceleri yok etmek, şişlikleri indirmek, burkulan yerleri iyileştirmek için kullanılmaktadır. Bitkinin kırmızı çiçekleri içeriğinde bulunan P vitamini kan damarlarını güçlendirdiğinden, dışarıdan kesi ya da yara ile bozulan kan damarı ile temas ettirildiğinde; damarların güçlenerek kendini kolay tedavi etmesini, yenildiğinde ise müshil etkisi yaparak bağırsakların çalışmasını sağlamaktadır.
Hibiskus çiçeğinin içeriğinde bulunan flavonoidler; hücreleri zararlı, ağır metallerden, toksin ve atıklardan temizlemektedir. Hibiskus çiçeği içeriğinde uyarıcılar da bulunur. Bu haliyle sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlar ve sarhoşlukta ayılmayı sağlar. Bunun yanı sıra kolesterol, şeker ve tansiyonun ideal seviyelere çekilmesini ve yağ hücrelerini çözerek zayıflamayı sağlar. Bağırsakları temizlediğinden parazit oluşumlarından kurtarır. Hibiskus'un bir başka faydası ise böbrek taşlarını düşürmesi ve damla hastalığının tedavisinde kullanılmasıdır.
Hibiskus çayı, İki su bardağı kaynamış su içene dört çay kaşığı kuru, kırmızı hibiskus yaprakları atılarak beş dakika kaynatılır ve demlenmeye bırakılır. Beş dakika sonra süzgeç kullanılarak bardaklara doldurulur. İsteğe bağlı olarak şeker kullanılabilir, tavsiyemiz şekersiz kullanımdır. Zaten tadı biraz ekşiye yakındır. Bu nedenle şekeri aratmayacak özelliktedir. Sabah kahvaltıdan yarım saat önce içtiğinizde daha fazla etkisini görebilirsiniz. Fakat ilerleyen saatlerde de içebilirsiniz. Aç karna içildiğinde zayıflatma etkisi vardır. Ayrıca soğutularak yaz aylarında serinlemek amacı ile de içilebilir.
Hibiskus çayının zararı nelerdir?
Her şeyin fazlasında olduğu gibi bu bitkinin çayının da fazlası zarardır. Mide sorunu olan kişiler kesinlikle aç karna içmemelidir. Asetik içeriği yüksek olduğundan bir yaşın altındaki bebeklere verilmesi de sakıncalıdır. Başta sürekli ilaç alan kimseler olmak üzere, zaman zaman ilaç alan kimseler dahil hekimlerine danışmadan ilaç ile hibiskus çayı içmemelidir. Özellikle şeker ve kolesterol ilaçları ile etkileşime girebilir.